sukan

BEK4S pengendali skuad Harimau Malaya, Bersuara

BEK4S pengendali skuad Harimau Malaya, Wan Jamak Wan Hassan menggesa supaya fokus diberikan kepada program pembangunan pemain di peringkat akar umbi berbanding mengejar kejayaan sekelip mata yang mustahil untuk dilakukan.

Kata Wan Jamak, peminat bola sepak negara sememang­nya dah4gakan kejayaan dengan harapan skuad Harimau Malaya dibimbing jurulatih luar negara selepas Tan Cheng Hoe meletakkan jawatan awal minggu ini.

“Jurulatih tempatan atau luar negara bagi saya, jika dalam waktu terdekat ini, tiada bvruk dan tiada juga baiknya.Kita pernah ambil jurulatih luar sebelum ini, tetapi gagal dan kita ‘t3ndang’ dia juga, des4k dia berhenti.

“Sama saja bagi saya, kalau jurulatih luar negara atau tempatan sekalipun, jika pemainnya adalah muka itu juga, pasti Malaysia akan ulangi perkara sama,” kata Wan Jamak yang pernah mengendalikan skuad kebangsaan pada tahun 1996 hingga 1997.

Mengulas lanjut, Wan Jamak percaya, langkah yang tepat adalah memberi tumpuan menccngkil bakat baharu kerana ketika ini kualiti dan kekuatan pemain negara menjadi antara pnca kek4lahan Harimau Malaya.

“Kita tiada pemain yang berani berlari dan membuat hantaran di celah pemain lawan. Tapi, kalau tengok pemain Vietnam dan Indonesia, mereka ker4p mela­kukan hantaran di celah pemain kita.

“Pemain kita tidak b3rani untuk menggunakan kemahiran individu seperti mengg3lecek bola dan berlari dengan bola.

“Jadi, di sini penting untuk kita melatih dan fokus generasi akar umbi seawal usia enam hingga 12 tahun agar ada kemahiran seperti itu dan berani untuk persediaan ke peringkat seterusnya,” katanya.

Sebagai rekod, skuad Harimau Malaya dikritik hebat selepas g4gal mencapai s4saran yang ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) selepas tersngkir pada peringkat kumpulan saingan Piala AFF Suzuki 2020 lepas.

sumber: kosmo

Susulan itu, Cheng Hoe mengambil keputusan untuk meletakkan jawatannya sebelum Pengarah Teknikal FAM, Scott O’Donell memberi bayangan bahawa mungkin seorang pengendali import bakal dilantik untuk mengemudi skuad negara untuk saingan mendatang.