Info sukan

Pencipta sebenar Logo Sabah FC

Kelab bola sepak Sabah (Sabah FC) mempamerkan logo rasmi kelab di laman Facebooknya hasil karya peminat yang dipilih daripada penyertaan pertandingan mencipta logo kelab berkenaan.

Sabah Football Club Sdn Bhd dalam kenyataannya memaklumkan logo hasil karya Firzaruddin Zainal Abiddin itu selain memenuhi syarat reka bentuk, dipilih hasil undian terbanyak peminat di laman Facebook pasukan berkenaan selepas sesi pertandingan bermula Sabtu lalu dan berakhir jam 12.30 tengah hari semalam.

Sabah FC mempamerkan logo kekal Sabah FC dengan rasmi. Tahniah diucapkan kepada pemenang dan diucapkan ribuan terima kasih kepada semua peserta atas sambutan sangat menggalakkan khususnya penyokong Sabah FC,” menurut kenyataan itu.

Logo berbentuk bulat berasaskan warna rasmi bendera negeri Sabah iaitu merah, putih dan tiga ‘shade’ biru memaparkan Gunung Kinabalu sebagai simbol utama dengan perkataan ‘Sabah Football Club’ selain simbol bola sepak dengan bunga padi.

Ketua Pegawai Eksekutif Sabah FC, Datuk Verdon Bahanda mengucapkan terima kasih kepada semua peminat yang menyertai pertandingan itu dan tahniah kepada pemenang.

sumber: hmetro

Selepas berakhirnya pertandingan cipta logo Sabah FC pada 12:30 tengahari 23 November 2020 dan penelitian yang terperinci, Sabah FC mempamerkan logo kekal Sabah FC dengan rasmi.Tahniah diucapkan kepada pemenang iaitu Sdr. Firzaruddin Zainal Abiddin dan diucapkan ribuan terima kasih kepda kesemua peserta atas sambutan yang sangat menggalakkan khususnya penyokong Sabah FC.

Logo ini akan tersemat di dada setiap pemain dan penyokong Sabah FC mulai hari ini,” katanya.