sukan Syok Woo Baca

TMJ bersuara tentang Calon naturalisasi

Kuala Lumpur: Pemilik kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengakui antara kesil4pan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang cukup ketara adalah terbvru-bvru memberikan status natur4lisasi kepada Guilherme De Paula dan Liridon Krasniqi untuk menyarung jersi skuad Harimau Malaya.

Sambil mengakui dua pemain berkenaan adalah anak buahnya, namun memberikan status natur4lisasi kepada De Paula dan Liridon tidak bersesuaian memandangkan khidmat mereka hanya boleh digunakan dalam tempoh yang singkat.Malah, beliau turut mempersoalkan ejen yang mencadangkan nama dua pemain terbabit untuk dinatur4lisasikan kepada FAM sebelum mereka diberikan kad biru untuk mewakili negara.

Katanya, pemain natur4lisasi seharusnya pemain dalam lingkungan usia 27 tahun kerana boleh memberi manfaat kepada pasukan kebangsaan untuk jangka masa panjang.Bagi saya satu kesilapan beri naturalisasi kepada De Paula dan Liridon kerana kalau nak bagilah kepada umur 27 atau 28 tahun.Saya pun tak tahu ejen mana yang recommend (cadangkan) kepada Hamidin (Datuk Hamidin Mohd Amin) atau FAM untuk dua pemain natur4lisasi ini.ini pemain saya dan sokong sebagai pemain untuk pasukan saya… cuma sebagai natur4lisasi De Paula dan Liridon adalah kurang tepat. Mungkin perancangan FAM untuk jangka masa pendek namun bagi saya jika mahu beri kewarganegaraan perlulah jangka masa panjang,” katanya.

Sebelum ini, persiapan skuad Harimau Malaya kendalian Tan Cheng Hoe khususnya menjelang saingan Piala AFF di Singapura bulan lalu dilihat ‘cac4 m3rba’ apabila pasukan hanya sempat berlatih bersama skuad penuh selama dua hari sebelum terbang ke Kota Singa.

Malah, pasukan juga langsung tidak diuji dalam mana-mana perlawanan persahabatan, di mana kekangan utama adalah disebabkan perlawanan akhir Piala Malaysia yang hanya berakhir dua hari sebelum pasukan ke Singapura.Akhirnya, pasukan negara g4gal melepasi peringkat kumpulan Piala AFF yang kemudiannya menyaksikan Cheng Hoe mengvndurkan diri selepas dikrltik hebat oleh peminat bola sepak tanah air di atas keg4galan itu.

Malah, antara ‘objek’ s3rangan penyokong bola sepak tanah air adalah kelib4t pemain natur4lisasi seperti De Paula yang dilihat tidak banyak membantu pasukan kebangsaan meraih keputusan p0sitif.

sumber:hmetro

Mengikut rekod, ketika ini skuad Harimau Malaya mempunyai tiga pemain natur4lisasi terdiri daripada Liridon, De Paula dan Mohamadou Sumareh.