sukan

Perak FC terpaksa terima hakikat

Kuala Lumpur: Persatuan Pemain Bolasepak Profesional Malaysia (PFAM) melihat tind4kan pem0tongan tiga mata terhadap Perak FC bukan satu bentuk hukvman kej4m buat pasukan terbabit.

Malah, tindakan diambil Liga Bolasepak Malaysia (MFL) terhadap skuad Bos Gaurus sebagai peringatan supaya tidak mengambil ringan isu tungg4kan gaji pemain dan pegawai pasukan berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Izham Ismail berkata, pem0tongan tiga mata secara serta-merta bagi saingan Liga Premier 2022 adalah wajar apabila melihat kepada tempoh masa diberi kepada pasukan itu untuk melunaskan baki tungg4kan gaji pada tarikh pertama ditetapkan First Instance Body (FIB) iaitu 31 Mac 2022.

Menurutnya, dengan hukvman itu, Perak FC tidak boleh terus ‘lepas tangan’ dan perlu berusaha menyelesaikannya dalam tempoh ditetapkan bagi mengelakkan hukuman sama berulang.Pertama sekali, PFAM menyambut baik tindakan serius dikenakan kepada Perak FC dan MFL sudah mengambil langkah tepat dalam perkara ini.

“Kami berharap agar isu tunggakan gaji Perak FC untuk dua kelompok (musim ini dan musim lepas) dapat diselesaikan dalam kadar segera.PFAM sudah menghantar aduan bagi tungg4kan gaji pemain Perak FC bagi musim 2021 ke peringkat Jawatankuasa Status FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) untuk diperhalusi dengan lebih lanjut,” katanya.

Pada masa sama, Izham berharap hukvman dikenakan kepada Perak FC akan menjadi pengajaran kepada mereka dan pasukan lain dalam memastikan perkara sama tidak lagi berulang.

Beliau berkata, hukvman itu adalah langkah serius untuk menolak sebarang bentuk kejadian seumapanya terus berulang dan memberikan am4ran supaya pihak pengurusan mempunyai kemampuan dan kelayakan dalam menguruskan kelab.

Katanya, peraka itu tidak seharusnya berlaku kerana penelitian dibuat sebelum pengambil alihan dilakukan pihak kelab.Terdahulu, Perak FC g4gal membayar baki ansuran tungg4kan gaji pemain dan pegawai pasukan utama dan Reserve Team sehingga November 2021 berdasarkan Akuan Berkanun (SD) dihantarkan Perak FC bertarikh 15 Disember 2021.

Keputusan pemotongan mata dibuat dalam mesyuarat FIB Pelesenan Kelab MFL dipengerusikan Sheikh Mohd Nasir Sheikh Mohd Sharif secara persidangan video bersama ahli jawatankuasa berkenaan k3s tungg4kan pada musim 2021.

sumber: hmetro

Perak diberi masa sehingga tarikh akhir kedua iaitu 14 April untuk menyelesaikan bayaran tungg4kan gaji berkenaan dan sekiranya gagal, pada 15 April 2022, mereka boleh dikenakan hukvman pem0tongan enam lagi mata dalam saingan Liga Premier dan pengurangan dana.