sukan

Takhta pemain termahal Liga Malaysia (Liga M) – JDT

Takhta pemain termahal Liga Malaysia (Liga M) terus bertukar ‘baton’ susulan kemasukan peny3rang baharu Johor Darul Ta’zim (JDT), Fernando Forestieri musim ini.

Gelaran yang musim lalu menjadi milik bekas peny3rang Harimau Selatan, Gonzalo Cabrera kini menjadi milik bekas peny3rang Udinese dan Sheffield Wednesday itu apabila dianggarkan bernilai RM4.6 juta.Nilai pasaran semasa pemain itu diperoleh menerusi semakan daripada laman sesawang terkenal bola sepak, transfermarkt.co.uk.

Situasi ini menyaksikan pemain kelahiran Argentina itu mengikut jejak langkah beberapa pemain skuad Harimau Selatan yang sebelum ini pernah dinobatkan sebagai pemain termahal Liga M seperti Cabrera yang bernilai RM2.93 juta, Jonathan Herrera (RM5.96 juta) dan Diogo Santo (RM4.8 juta).

Malah, pemain berusia 31 tahun itu pernah mencatat nilai pasaran tertinggi sebanyak RM36 juta ketika bersama Sheffield Wednesday pada 2018.Semakan lanjut ke atas nilai pasaran pemain Liga M yang lain turut mendapati tiga lagi ‘muka baharu’ yang akan menyertai k4ncah bola sepak tempatan memasuki senarai lima teratas.

Tiga muka baharu terbabit berkongsi ‘harga’ yang sama iaitu RM2 juta membabitkan pemain dari posisi pertahanan, tengah dan penyerang.Pemain terbabit adalah David Mawutor yang akan beraksi bersama juara Liga Perdana, Negeri Sembilan FC (NSFC) serta dua pemain Selangor FC (SFC) iaitu Caion dan Yazan Al Arab.

Bagaimanapun, semakan dari transfermarkt turut mendapati peny3rang Kedah Darul Aman (KDA), Ronald Ngah memiliki nilai RM2 juta namun tiada pengesahan rasmi daripada naib juara Liga Super itu mengikat pemain dari Cameroon terbabit buat masa ini.

Seorang lagi pemain JDT, La Vere Corbin Ong muncul sebagai pemain berd4rah k4cukan paling mahal apabila dianggarkan bernilai RM1.9 juta.

Nilai itu setara dengan dua lagi peny3rang iaitu penjaring terbanyak Liga Super, Ifedayo Olusegun yang kini mewakili Melaka United serta peny3rang Terengganu FC (TFC), Kpah Sherman.Dua pemain tempatan, Safawi Rasid dan Baddrol Bakhtiar serta seorang lagi pemain berd4rah kacvkan, Matt Davies melengkapkan senarai 11 pemain termahal Liga M setakat ini.

Senarai pemain termahal Liga M 2022:

1. Fernando Forestieri (JDT) – RM4.6 juta

2. Bergson da Silva (JDT) – RM2.3 juta

3. David Mawutor (NSFC), Caion (SFC), Yazan Al Arab (SFC) – RM2 juta

4. La Vere Corbin Ong (JDT) – RM1.9 juta

5. Kpah Sherman (TFC), Ifedayo Olusegun (Melaka) – RM1.9 juta

6. Matt Davies (JDT), Safawi Rasid (JDT), Baddrol Bakhtiar (Sabah) – RM1.6 juta