sukan

Usah cerita pasal VAR Lagi, cerita mutu pengadil bola tempatan

KUALA LUMPUR: Bukan setakat isu tunggakan gaji, namun mutu pengadilan juga menjadi antara perkara k0nsisten yang sentiasa menjadi perh4tian penyokong bola sepak tempatan.

Cuma, tumpuan terarah secara neg4tif apabila pengadil ‘pr0fesional’ ini dicab4r penyokong di laman media sosial yang mempersoalkan beberapa keputusan yang disifatkan kurang tepat sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati.

Selepas kec0h pada aksi Kedah Darul Aman FC bertemu Sri Pahang FC yang membuatkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) ‘menundukkan’ muka mengakui kesil4pan pengadil, ‘dejavu’ berlaku pada aksi kelmarin.

Tok Gajah sekali lagi naik minyak apabila pengadil membuat ‘pusingan U’ dengan mengesahkan jaringan PJ City FC pada minit ke-86 yang sebelum itu dib4alkan selepas penjaga garisan melihat ada pemain skuad Phoenix berada dalam keadaan ofsaid.

Justeru, kelem4han demi kelem4han yang diperagakan ‘Abang Wisel’ sehingga menjadi bualan kembali membangkitkan sentimen terhadap penggunaan video bantuan pengadil (VAR) yang digunakan secara meluas di liga terkemuka dunia.

Di sana sini semua meratib VAR sebagai langkah yang perlu diambil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) walaupun umum mengetahui kosnya begitu tinggi.

Ketika diminta mengulas mengenai isu ini, pemerhati bola sepak tempatan, Dr Pekan Ramli mengakui perkara yang hangat diperkatakan itu sebenarnya mencerminkan kualiti pengadil terbabit yang lem4h dan belum mencapai tahap diharapkan.

Tegasnya, tak perlu bersembang ataupun mendesak penggunaan VAR sekiranya kualiti pengadil masih berada pada tahap yang kurang memuaskan kerana sebaliknya, usaha meningkatkan kualiti pengadil perlu menjadi fokus utama ketika ini.

“Bukan semua tak bagus, cuma seg3lintir sahaja. Dalam mana-mana liga bolasepak di dunia pun berlaku itu. Kita tengok pada perlawanan Kedah berdepan Sri Pahang, kalau macam itulah kesil4pan pengadil, maknanya memang pengadil itu yang lem4h. Sampai tiga kesil4pan dibuat, itu yang suk4r untuk diterima.

“Saya perlu puji FAM dengan langkah pr0aktif yang menunjukkan mereka buat kerja apabila melihat pengadil itu memang lem4h dan mengambil tindakan selanjutnya walaupun Sri Pahang tidak mengemukakan adu4n rasmi.

“Ada pengadil yang bagus tetapi kita kena faham mereka perlu membuat keputusan secepat mungkin dalam beberapa saat sahaja, tidak seperti kita atau peminat yang boleh melihat ulang tayang video dari pelbagai sudut dan sebagainya, Jadi di sini peranan pembantu pengadil juga sangat penting untuk peka dalam setiap situasi.

“J4ngan cuma angkat bendera untuk situasi 0fsaid atau bola keluar padang sahaja. Kalau perlu panggil pengadil dan beri nasihat. Begitu juga dengan pengadil, tak salah ‘hold’ dulu keputusan dengan merujuk pembantu pengadil sebelum membuat keputusan.

“Tetapi untuk bercakap sampai ke tahap perlunya ada VAR sekarang, saya lihat belum pr4ktikal lagi kerana kita perlu lihat di mana status liga kita ni, sama ada tinggi sangat kualiti liga kita termasuklah ku4liti pengadil kita.

“Dalam banyak kes, saya nampak ada kelem4han pengadil, jadi lebih baik kita mantapkan pengadil kita dahulu, hebatkan mereka dan baru kita sembang mengenai VAR.

“Lagipun VAR membabitkan kos yang tinggi tetapi liga kita pun tiada nilai pulangan komersial sangat. Lainlah Liga Perdana Inggeris (EPL) yang membabitkan pulangan berbillion hasil penjanaan pendapatan serta tontonan di seluruh dunia.

“Kita kena lihat keupayaan kita. Cita-cita atau kemahuan tinggi tetapi keupayaan tidak ada. Kita kena tahu di mana nilai komersialnya liga kita ini sampai kita memerlukan VAR pada setiap perlawanan?,” kata Pekan.

SUMBER:BH

Cuma persoalan utama yang perlu dijawab di sini, jika dalam soal membayar gaji pun, ada lagi pasukan masih tercungap cungap, dari mana pula pasukan mahu ‘k0rek tabvng’ bagi memastikan penggunaan VAR dapat berjalan dengan lancar?