sukan Syok Woo Baca

Pesanan Myung-bo Buat Pasukan JDT

JOHOR BAHRU: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT) Benjamin Mora menganggap kemenangan 2-1 ke atas pendahulu Liga 1 Korea (K1 League), Ulsan Hyundai pada aksi Kumpulan I saingan Liga Juara-Juara Asia (ACL) di Stadium Sultan Ibrahim, malam tadi bukan kemenangan mudah.

Menurut pengendali kelahiran Mexico itu, kemenangan yang dilakar amat meng3jutkan kerana skuad kendalian Hong Myung-bo hadir dengan reput4si sebagai juara ACL 2020 dan belum pernah tew4s pada aksi Liga K1.

Fernando Forestieri membuka jaringan seawal minit ketiga tetapi Ulsan Hyundai kembali menyamakan kedudukan menerusi Um Wong-san pada minit ke-52. Gol kemenangan JDT dijaringkan Bergson Da Silva ketika permainan berbaki 10 minit.Katanya, kemenangan yang diraih adalah daripada sikap percaya diri yang ada pada setiap pemain untuk menyaingi kehebatan pemain kelab dari Korea Selatan.

“Kami berdepan dengan pasukan lawan yang menguasai 63 peratus permainan tapi kami mampu mengimbangi kekuatan mereka dengan memberi tekanan sepanjang 25 minit perlawanan. T4ktik mengajak lawan sentiasa berlari memberi kesan apabila mereka tampak kel3tihan.

“Saya akui secara taktikal permainan dan t3knikal, pemain Ulsan Hyundai memiliki segalanya dan kami terpaksa berhempas pulas menyaingi kehebatan mereka yang ker4p menggerakkan bola dan menyusun permainan bermula di posisi pertahanan, tengah dan p0sisi sayap kiri dan kanan.

“Namun di penghujung permainan, kami beraksi dengan baik dan jika kami gag4l mengimbangi kekuatan lawan sudah tentu kami tew4s pada perlawanan itu. Namun saya akui agak sukar untuk mengekalkan t4ktik permainan yang k0nsisten,” kata Mora.

Sementara itu, Myong-bo menegaskan kesil4pan yang dilakukan barisan pertahanan menjadi faktor utama pasukannya tewas malah persembahan yang dipamerkan juga mengec3wakan di mana anak buahnya kerap memberi ruang kepada pemain JDT bergerak dan menyusun s3rangan.

sumber:bh

“Kekalahan ini adalah pengajaran buat kami dan apa yang berlaku sekurang-kurang memberi kesedaran betapa saingan Kumpulan I tampak begitu s3ngit dan kami akan b4ngkit pada pusingan kedua apabila sekali lagi bertemu JDT,” kata Myung-bo.