sukan Syok Woo Baca

Luahan Hati Aidil dari kekalahan besar KDA FC

Kedah Darul Aman (KDA) FC bagaikan dilanda ‘dejavu’ apabila mengulangi kesil4pan yang dilakukan ketika tew4s 4-1 di tangan Selangor FC (SFC) sekali gus menyebabkan mereka tumb4ng 4-0 di tangan Sabah FC, malam tadi.

Malah, pengendali skuad Kenari, Aidil Sharin Sahak turut menyifatkan anak buahnya seakan ‘bersed3kah’ sekurang-kurangnya tiga gol kepada skuad Badak dan memaksa mereka men3lan kekal4han kedua dalam Liga Super musim ini.

Babak pertama seimbang namun inilah bola sepak apabila kita kalah 4-0. Saya tidak boleh terima kerana kita melepaskan gol yang sangat mudah.

“Kita lakukan kesil4pan yang sama seperti lawan SFC sebelum ini di mana pertahanan tidak begitu baik. Kita perlu b4ngkit dengan lebih kuat dan mengambil pengajaran daripada perlawanan ini,” kata Aidil.

Pada aksi di Stadium Likas itu, striker veteran, Amri Yahyah mel3dak h4trik dan satu lagi gol disumbangkan pemain importnya, Park Tae Su.

Kemenangan itu menyaksikan Sabah FC kembali merampas kedudukan kedua Liga Super, terikat 12 mata bersama KDA bersama Johor Darul Ta’zim (JDT) selaku pendahulu dan KDA namun dibezakan dengan perbezaan jaringan.

Sementara itu, pengendali Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee mengakui disiplin yang ditunjukkan anak buahnya menjadi kunci untuk mereka merakam kemenangan besar kepada KDA.

Namun, Kim Swee menuntut rentak yang k0nsisten daripada pemain dan mahu pemainnya terus memberikan usaha yang baik ketika mengharungi perlawanan akan datang.

Apa yang penting pemain mengikut arahan dan kita tidak membenarkan KDA bermain seperti kebiasaan mereka. Walaupun tidak berjaya mendapatkan gol pada babak pertama tetapi kita terus berusaha pada separuh masa kedua.

sumber:- BH

“Selepas mendapatkan satu gol, ia memberi lebih tekanan kepada KDA dan gol yang dijaringkan selepas itu menutup peluang untuk KDA bangkit,” katanya.