sukan

Maruah Perlu Dijaga, tekad menang – JDT

PENGENDALI Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora mahu jadikan Guangzhou FC sebagai m4ngsa lepas ger4m selepas kekal4han terbvruk 0-5 di tangan Kawasaki Frontale Ahad lalu.

Menurut Mora, Harimau Selatan bukan sahaja perlu menang perlawanan itu, malah menja­ringkan gol sebanyak mungkin bagi memberi kelebihan buat JDT dari segi perbezaan jaringan.

Beliau berkata, Guangzhou yang sudah bolos 21 gol menerusi empat perlawanan pasti tidak mahu mereka terus diaibkan dan cuba melakukan lebih daripada sekadar pulang dengan tangan kosong.

“Saya rasa pasukan mampu memberikan aksi terbaik ketika berdepan pasukan yang pernah kita kalahkan sebelum ini, namun Guangzhou juga turut mahu menjaga air muka mereka untuk tidak dibol0si lagi.

“Jadi, pada perlawanan itu, adalah penting untuk pasukan lebih agr3sif dan menjaringkan gol pada minit awal permainan. Selepas itu, barulah kita membvru gol sebanyak mungkin,” katanya pada sidang akhbar pra perlawanan Liga Juara-Juara Asia (ACL) semalam.

Katanya, siapa pun pemain yang akan diturunkan, mereka pasti dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik untuk memastikan tiga mata berada dalam gengg4man Harimau Selatan.

“Kita mempunyai skuad yang besar terdiri daripada pemain imp0rt, pemain berpengalaman termasuk pemain muda. Jadi, kita akan memberi peluang kepada yang berada di prestasi terbaik untuk turun beraksi.

“Saya yakin pemain yang akan disenaraikan dalam kesebelasan utama nanti mampu melaksanakan tugas dengan baik. Guangzhou pastinya akan terus pamer corak bert4han, kita akan cuba cari jalan bagi meruntuhkan bent3ng pertahanan mereka.

“Ketika ini, kita terikat dengan Ulsan Hyundai FC dengan tujuh mata, jadi kami perlu mengutip enam mata dalam dua perlawanan ini, selepas itu barulah kita akan lihat peluang untuk layak,” ujarnya.

Dalam pada itu, penjaga gol, Farizal Marlias memberitahu, persiapan pasukan berada di tahap terbaik dan tidak sabar untuk beraksi bagi menuai tiga mata.

sumber:kosm0

“Kita masih ada peluang untuk layak dengan syarat mesti menang semua baki perlawanan men3ntang Guangzhou dan Ulsan Hyundai. Kami bertekad untuk melakukan tugas ini sebaik mungkin,” katanya.