sukan Syok Woo Baca

Punca jurulatih KDA FC Ber4ng terhadap anak buahnya

ALOR SETAR – Ketua jurulatih Kedah Darul Aman FC (KDA FC), Aidil Sharin Sahak kec3wa terhadap anak-anak-anak buahnya yang disifatkan tidak habis-habis mengulangi kesil4pan ‘budak sekolah’.

Menurutnya, kesil4pan itu amat sukar diterima hingga menyebabkan mereka tewas 3-2 kepada Melaka United walaupun dua kali mendahului pasukan dari selatan tanah air itu.Semuanya berkaitan de­ngan kesil4pan individu dan kami masih belum belajar daripada kesal4han sebelum ini. Selepas mendahului lawan, sepatutnya kami kekal bermain secara mudah dan bijak, namun pemain bertindak sebaliknya dengan sering kehila4ngan bola dan membenarkan lawan mendekati kubu sendiri.

“Ini kesil4pan yang terjadi dan terus terjadi dalam setiap perlawanan. Bagi saya, ini sesuatu yang amat sukar di­terima kerana kami melakukan kesil4pan bertaraf budak sekolah,” katanya dalam sidang akhbar selepas perlawanan di Stadium Darul Aman malam tadi.

Pada aksi itu, KDA FC dua kali mendahului menerusi jaringan Ronald Ngah Wanja pada minit ke-19 dan penyerang kebangsaan, Muhammad Syafiq Ahmad pada minit ke-36, namun kelebihan itu dinafikan oleh dua gol jaringan Ifedayo Olusegun pada minit ke-23 serta minit keced3raan, selain satu gol oleh t0nggak tengah, Emmanuel Oti pada minit ke-77.

Mengulas lanjut, Aidil berkata, beliau amat berharap supaya pemain-pemainnya tidak mengulangi kesil4pan sebegitu yang membenarkan pasukan lawan memperolehi gol mudah.

sumber: kosmo

“Saya selalu katakan bahawa bola sepak memerlukan f0kus selama 90 minit dan apabila anda tidak fk0us pada masa-masa tertentu, pasukan lawan akan menghvkum kelal4ian anda itu. Saya simpati kepada penyokong kerana mereka datang ke stadium untuk memberi sokongan tetapi kita gagal laksanakan tugas sepatutnya,” katanya.