sukan Syok Woo Baca

Ini Formula Yang Asri Ninggal Gunakan tewaskan KDA FC

Bermain dengan sepenuh jiwa antara tvntutan jurulatih Melaka United (MU), Mohd Asri Ninggal kepada pemainnya untuk tampil cemerlang dalam setiap aksi mereka.

Lebih menarik sebaik mengambil alih khidmat ketua jurulatih dari B0snia dan Herzegovina, Risto Vidakovic, beliau berjaya membantu kejayaan skuad terbabit menamatkan badi kemenangan di pentas liga Super dengan mengec3wakan Sri Pahang serta terbaru Kedah Darul Aman (KDA FC).

Malah dua aksi berkenaan berlangsung di gelanggang lawan ketika Melaka beraksi dalam tek4nan tanpa kemenangan selain berdepan prestasi tidak menentu.

Asri berkata, dia sememangnya menuntut pemain bermain dengan sepenuh jiwa dan k0mitmen 100 peratus pada setiap perlawanan kerana ia penting untuk memperolehi keputusan lebih p0sitif.

“Walaupun ketinggalan 1-0 dan 2-1, dalam bilik persalinan saya beritahu pemain kalau nak bermain di Darul Aman bukan mudah kerana lawan pasukan hebat, malah kedua-dua pasukan nak menang tapi kita kena ‘all-out’.Bermain dengan jiwa dan berikan 100 peratus. Akhirnya 20 minit terakhir Kedah nampak ‘p4ncit’ dan kita mend0minasi terutama di bahagian tengah,” katanya.

Malah pertukaran pemain termasuk kemasukan bekas peny3rang kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha dan Sony Norde bermain di sebelah kiri berjaya men3kan Kedah menyebabkan tuan rumah kuc4r-k4cir terutama di bahagian pertahanan.

Apa yang menarik, cara Asri membakar semangat pemainnya semasa latihan dan di bilik persalinan menjadi titik tolak kebangkitan pemain untuk memberikan yang terbaik sepanjang perlawanan.

sumber:hmetr0

Dia yang pernah beraksi sebagai pemain pertahanan dan tengah pasukan Kuala Lumpur, Selangor, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Melaka sekitar 1980-an dan 1990-an turut memiliki pengalaman luas dalam bidang kejurulatihan termasuk membimbing skuad Piala Presiden Melaka dan ketua jurulatih Negeri Sembilan.

Baginya, walaupun prestasi pasukan kurang menjadi pada empat perlawanan awal, namun dia menyifatkan skuad Hijau Putih belum terlewat untuk kembali bangkit dengan s3ntuhan lebih baik.