sukan

Luahan Mora Dan Sathiananthan

Johor Bahru: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora tidak menganggap kemenangan 3-0 menewaskan Sarawak United FC (SUFC) pada aksi pusingan kedua kal4h m4ti Piala FA begitu mudah diraih sebaliknya mengakui berdepan kesuk4ran tatkala pasukan lawan mempamerkan semangat melawan.

Mora menegaskan ia bukan kemenangan mudah sebelum layak ke peringkat suku akhir, tapi pemain JDT yang memainkan peranan untuk mencipta kemenangan dengan kesungguhan dan corak permainan yang tersusun tatkala perlu mengimbangi kekuatan skuad kendalian B Sathiananthan yang ker4p menutup ruang untuk bergerak bebas.Mungkin nampak mudah untuk menang tapi hakikatnya ia suk4r kerana apa yang menyukarkan adalah bagi memastikan corak permainan dan t4ktikal tersusun dan juga pastikan pemain sentiasa beraksi k0nsisten sepanjang 90 minit tanpa melakukan kesil4pan.

Kami menghormati Sarawak United tapi kami harus mengambil kes3mpatan daripada mom3ntum permainan yang k0nsisten untuk mencapai kemenangan dan ia dilakukan dengan baik bagi memastikan kami layak ke suku akhir.

Pada aksi itu, kami ubah t4ktikal permainan sebanyak tiga kali bagi mengelirukan pasukan lawan malah kami beri peluang untuk pemain yang kurang minit permainan seperti Aidil Zafuan (Abd Radzak), Daniel Amir, Safawi (Rasid) dan Ramadhan (Saifullah) kerana mereka penting dalam skuad JDT.

Beberapa t0nggak utama seperti Shane (Lowry), Leandro (Velazquez) dan Natxo (Insa) tidak dapat diturunkan kerana belum pulih sepenuhnya daripada keced3raan dan kelib4t pemain yang diturunkan beri lebih keyakinan kepada mereka untuk beraksi dalam saingan liga,” katanya.

Mora juga bersimpati dengan kegagalan Bergson Da Silva yang kurang menjadi pada aksi di Stadium Sultan Ibrahim, malam tadi selepas beberapa percubaan yang mampu diterjemah dengan jaringan tapi bola tidak masuk ke gawang walaupun penjaga gol lawan sudah tert3was.

Sementara itu, Sathiananthan mengakui sudah menjangka akan tvmpas kepada JDT dan reda dengan kek4lahan yang dialami apabila tersIngkir daripada saingan Piala FA pada musim ini.

sumber: hmetro

Saya bukan jenis jurulatih yang suka bercerita yang kami mampu mengimbangi kekuatan JDT atau menyaingi kehebatan pasukan itu.Ini adalah re4liti kami menentang pasukan yang beraksi di pentas Liga Juara-Juara Asia (ACL) dan sudah tentu agak suk4r untuk menang.