sukan Syok Woo Baca

Vietnam memiliki kelebihan

Di atas kertas nyata Vietnam memiliki kelebihan pada aksi separuh akhir acara bola sepak saingan Sukan Sea yang menyaksikan skuad bawah 23 (B-23) tahun negara bakal berdepan tugas sukar di Stadium Viet Tri, malam esok.

Bukan saja perlu berdepan dengan 11 pemain tuan rumah yang turut dipermudahkan tiga pemain lebih umur, malah anak buah Brad Maloney juga perlu berhadapan dengan 18,000 penyokong setia skuad Naga Emas yang dijangka membanjiri venue itu.

Bukan itu saja, malah rekod pertemuan kedua-dua pasukan sejak temasya Sukan Sea dihadkan kepada pemain B-23 tahun pada edisi 2001 menyaksikan Malaysia hanya sekadar mampu menang tiga kali daripada lapan pertemuan untuk menceritakan betapa sukarnya rintangan yang bakal dihadapi skuad muda negara itu malam esok.

Begitupun, Maloney enggan terperangkap dengan kelebihan yang dimiliki oleh skuad kendalian Park Hang-seo itu, dengan pengendali dari Australia itu mahu anak didiknya memberi aksi terbaik sambil cuba menamatkan saingan dalam 90 minit waktu sebenar tanpa perlu diheret ke masa tambahan.

Katanya lagi, beliau dan barisan pemain cukup menghormati Vietnam namun ia tidak bermakna skuad Harimau Muda g3ntar untuk berhadapan pasukan tuan rumah yang juga juara bertahan Sukan Sea.

“Saya bukan bernada terlalu yakin tetapi pemain saya sudah buktikan bahawa mereka tidak gentar men3ntang mana-mana lawan, dan kalau dapat tamatkan aksi dalam tempoh 90 minit ia lebih baik,” katanya pada sidang media praperlawanan itu hari ini.

Berdasarkan rekod lapan pertemuan di temasya dwitahunan itu, secara kebetulan dalam saingan 2003 di Vietnam juga, kedua-dua pasukan bert3mbung di pentas separuh akhir.

Begitupun skuad negara yang ketika itu diperkuatkan dengan tonggak seperti Indra Putra Mahayuddin, Akmal Rizal Ahmad Rakhli, Juzaili Samion dan K Rajan tewas 3-4.

Dalam perlawanan itu, jaringan unik penjaga gol negara ketika itu, Syamsuri Mustafa masih diingati sehingga sekarang apabila sepakannya dari dalam kotak penalti negara terus menerjah masuk ke g4wang Vietnam yang dianggap antara gol terbaik sepanjang zaman di Sukan Sea.

sumber:- HM

“Sudah tentu kita mahu melangkah sejauh mungkin dalam kejohanan ini…saya rasa sudah tentu sesiapa pun tidak mahu bermain lebih daripada 90 minit, dan untuk itu kita mahu selesaikan ia dapat 90 minit permainan,” katanya.