sukan

Ubi muda bakal cipta nama

Tiga ‘ubi muda’ dari Akademi Mokhtar Dahari (AMD) berpeluang memikat kelab Eropah selepas mereka dihantar menjalani latihan percubaan bersama dua pasukan di sana.

Ketiga-tiga pemain itu dalam kalangan pemain terbaik AMD bagi generasi 2005 dan mereka dijangka menjalani latihan percubaan bersama FC Annecy di Perancis dan Racing FC di Luxembourg bermula hari ini (2 Jun) sehingga 19 Jun.

Dari tiga pemain terbabit, dua daripadanya iaitu Mohammad Haykal Danish dan Rohisham Haikal pernah bermain bersama skuad Bawah 13 tahun (B-13) Paris Saint Germain (PSG) dalam satu Kejohanan Antarabangsa V Memorial Giuseppe Augello di Rome, Itali pada 2018.

Manakala seorang lagi pemain iaitu Muhammad Abu Khalil adalah pemain utama Skuad Piala Presiden AMD yang kini berada pada tangga pertama dalam kedudukan pasukan bagi saingan Piala Presiden.

Mereka yang berlepas ke Perancis semalam diiringi oleh Pengarah Teknikal Program Latihan Pembangunan Negara (NFDP), Saad Ichalalene serta Jurulatih Bawah 17 Tahun AMD, Amarul Naza Mohamad.

Sebagai rekod, perancangan menghantar pemain menjalani latihan percubaan bersama kelab antarabangsa adalah inisiatif Sekretariat NFDP bersama Majlis Sukan Negara (MSN).

Ia bertujuan meningkatkan kebolehpasaran pemain selepas mereka tamat pengajian di AMD.

sumber:- BH

Program ini tertangguh hampir dua tahun akibat pand3mik C0 VID-19 dan akan diteruskan untuk semua generasi di AMD.