sukan

Tiga Faktor ini bawa kejayaan Skuad Pan-Gon

KETUA Jurulatih Kebangsaan, Kim Pan Gon memuji peminat bola sepak Malaysia dan Ultras Malaya atas sokongan sehingga Malaysia berjaya memb3nam Turkmenistan 3-1 pada perlawanan Kumpulan E Kelayakan Piala Asia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini, malam Rabu.

Pan Gon berkata, skuad Harimau Malaya mendapat sokongan penuh para peminat semasa perlawanan sekali gus membantu mereka melakar kemenangan penting.

Kejayaan menewaskan Turkmenistan yang menduduki ranking ke-134 dunia turut menyaksikan Pan Gon bangga anak buahnya selepas bekerja ker4s untuk meraih tiga mata penting sepanjang 90 minit permainan.

Malam ini (malam tadi) terima kasih banyak-banyak kepada peminat bola sepak Malaysia dan Ultras Malaya, mereka memberikan sokongan penuh kepada kami dan saya juga amat berbangga dengan semua pemain Harimau Malaya. Saya rasa mereka berusaha memberikan peminat sedikit kebanggaan dan kegembiraan.Saya rasa ini adalah antara malam terbaik untuk kita dan kita telah melakukan tugas dengan baik dan saya dapat melihat semua orang gembira, saya juga sangat gembira malam ini,” katanya pada sidang media selepas perlawanan di Stadium Nasional, pada Rabu.

Lebih 21,000 penonton termasuk penyokong tegar Harimau Malaya, Ultras Malaya memb4njiri Stadium Nasional untuk memberikan sokongan mereka kepada pasukan negara yang kali terakhir beraksi dalam perlawanan komp3titif di tempat sendiri pada November 2019 sebelum w@bak C0 vid-19 mel4nda.

Pada aksi malam Rabu, Malaysia yang berada di ranking ke-154 dunia mendahului 2-0 menerusi jaringan Muhammad Safawi Rasid pada minit ke-11 dan Mohamad Faisal Abdul Halim (minit ke-16), sebelum Altymyrat Annadurdyyev merapatkan jur4ng untuk Turkmenistan pada minit ke-38.

Bagaimanapun, Corbin Ong meleb4rkan penguasaan dengan gol ketiga dalam tempoh masa keced3raan sebelum rehat untuk memberikan permulaan sempurna buat Malaysia dalam kempen kelayakan mereka apabila mengungguli Kumpulan E, berkongsi tiga mata dengan Bahrain di tempat kedua.

Sementara itu, Ketua Jurulatih Turkmenistan, Yazguly Hojageldiyev mengakui skuad kendaliannya tidak dapat menandingi kehebatan Malaysia dan kekurangan persiapan dijadikan sebagai alasan.Seperti yang saya katakan sebelum perlawanan ini, kami mempunyai masa yang singkat untuk berlatih dan kami dapat lihat Malaysia datang dalam keadaan bersedia, tiada apa yang boleh dikatakan selain Malaysia bagus hari ini. Ia belum berakhir, kami mempunyai dua perlawanan lagi. Masih ada peluang.

sumber:- SH

Malaysia akan bertemu Bahrain manakala Bangladesh dijadual men3ntang Turkmenistan dalam perlawanan kedua kumpulan pada Sabtu. Kedua-dua perlawanan akan berlangsung di Stadium Nasional. – Bernama