sukan

Hasrat Pan Gon mahu TMJ kekal

KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih skuad kebangsaan Kim Pan Gon mengg3sa Tunku Ismail Sultan Ibrahim supaya mempertimbangkan semula keputusannya untuk berundur daripada mengendalikan Johor Darul Ta’zim (JDT).

Pengendali dari Korea Selatan itu menjelaskan, satu kervgian besar kepada bola sepak Malaysia jika Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) keluar daripada dunia bola sepak.

Justeru, Pan Gon berkata, bekas Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) itu perlu kekal bukan sahaja demi kelabnya, tetapi juga untuk kepentingan pasukan kebangsaan.

Dalam masa kurang sed3kad, Tunku Ismail berjaya membawa JDT ke tahap lebih tinggi selari dengan semangat cintakan bola sepaknya yang mendalam. L4ntaran itu, bola sepak Malaysia sememangnya perlukan Tunku Ismail.
Di bawah kendaliannya, JDT menyalurkan lebih 15 pemain kepada pasukan kebangsaan, malah lebih ramai pemain baharu yang lebih baik sedang dalam persiapan.Tunku Ismail sentiasa menyokong pasukan kebangsaan sejak awal lagi dan kami amat menghargai jasanya. Sebelum kedatangan saya, saya juga sudah mengetahui kemudahan dan infrastruktur latihan JDT adalah bertaraf Eropah.

Kami menghargai tawaran Tunku Ismail untuk Harimau Malaya berlatih di Johor. Menerusi infrastruktur yang ada, mereka yang berlatih di sana boleh mendapat manfaat daripada kemudahan terkini.Pada sudut pandangan peribadi saya, ia dilihat sebagai satu lagi sumbangan JDT kepada bola sepak Malaysia,” katanya dalam kenyataan di Facebook FAM.

Semalam, TMJ meng3jutkan arena bola sepak tempatan apabila mengumumkan keputusan untuk meninggalkan JDT dan menyerahkan urusan harian kelab kepada pengurusan tertinggi.

Namun, selepas itu Pengarah Teknikal JDT, Alistair Edwards mengesahkan bahawa TMJ masih kekal selaku pemilik kelab berkenaan dan memegang maj0riti saham walaupun membuat pengumuman mengvndur diri.

Selain itu, Pan Gon berkata, prestasi disumbang JDT membantu meningkatkan lagi profil bola sepak Malaysia terutama di sudut pembangunan dan penjenamaan yang mampu dijadikan contoh kepada kelab negeri.

Tunku Ismail meletakkan JDT ke tahap yang membolehkan kelab itu layak bermain dalam Liga Juara-Juara Asia. Terima kasih kepada sumbangan Tunku Ismail ini yang mana JDT mendapat pengiktirafan di seluruh Asia sekali gus membantu meningkatkan taraf bola sepak kelab di Malaysia.

sumber: bh

M3ntaliti kemenangan diterapkan Tunku Ismail adalah penting untuk melaksanakan perubahan dalam bola sepak tempatan.