sukan

Kedatangan Pan-Gon cipta segala perubahan

MENAMATKAN penantian 42 tahun untuk layak secara merit ke pentas Piala Asia 2023 menjadi pencapaian terbesar buat Harimau Malaya selepas arena bola sepak negara memasuki era profesional.

Ia juga mengatasi pencapaian manis sebelum ini ketika skuad negara di bawah bimbingan Datuk K Rajagobal memenangi kejuaraan Piala AFF buat kali pertama dan terakhir pada 2010.Selepas itu, skuad senior Harimau Malaya dilihat lebih banyak ditimpa malang dan duka termasuk di Piala AFF dan pentas lebih besar dalam kempen kelayakan Piala Dunia serta Piala Asia.

Jurulatih silih berg4nti ditukar oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) demi mencari ‘sifu’ yang boleh mengubah nasib Harimau Malaya ketika penyokong yang dahagakan kejayaan terus mend3sak.

Malah, sejak kali terakhir Malaysia beraksi di pentas Piala Asia dengan kelayakan secara merit pada 1980, seramai 23 jurulatih sudah bertukar tangan termasuk Karl-Heinz Weigang yang membimbing Harimau Malaya dari 1979 hingga 1982.

Banyak luka dan ‘kudis’ yang terlekat pada Harimau Malaya susulan beberapa siri kegagalan termasuk di gelanggang yang hanya membabitkan persaingan rantau Asia Tenggara iaitu Piala AFF.

Paling terbaru, gag4l di kelayakan Piala Dunia 2022 di Emiriah Arah Bersatu (UAE) tahun lalu dan lebih bvruk apabila Harimau Malaya terslngkir awal di peringkat kumpulan Piala AFF di Singapura tahun lalu.

Namun, kehadiran individu dari Korea Selatan, Kim Pan Gon ke pasukan kebangsaan pada awal tahun ini seakan memberi nafas baharu dan membawa perubahan p0sitif buat Harimau Malaya.

Walaupun hanya hadir sejak tiga bulan lalu, namun sentuhan ajaib Pan Gon tampak menjadi apabila dia berjaya merealisasikan impian ke pusingan akhir Piala Asia walaupun pada awalnya ramai yang menganggap dia tidak cukup masa untuk mengasah taring Harimau Malaya.

Entah apa yang dilakukan pengendali berusia 53 tahun itu hingga pemain Harimau Malaya tampil dengan penuh bertenaga men3kan lawan, tidak lagi lem4u dan pergerakan lebih teratur di segenap posisi.

Segalanya tampak berubah berbanding Harimau Malaya yang dulu yang mana dilihat lebih banyak bermain secara bert4han dan hil4ng pvnca untuk menerkam lawan.

Daripada pandangan mata kas4r, Pan Gon ini mungkin individu yang teg4s dalam diam dengan dia sentiasa meng3lak daripada memberi komen terhadap prestasi individu pemainnya.

Pun begitu, dalam diam itu juga dia bertindak memperbaiki kelem4han dalam pasukan dan paling ketara boleh dilihat pada aksi menentang Bangladesh, kelmarin yang mana dia merehatkan penjaga gol nombor satu negara, Farizal Marlias dan meletakkan pemain yang baru menyertai skuad senior, Ahmad Syihan Hazmi Mohamed di bent3ng terakhir.

Tidak dapat dipastikan sama ada ia sebagai satu hukvman ke atas Farizal dek kerana kesil4pannya ketika menentang Bahrain, Sabtu lalu atau Pan Gon mahu menenangkan penjaga gol Johor Darul Ta’zim (JDT) itu selepas dikec4m netizen.Sebagai rumusan selepas pelantikannya sebagai bos Harimau Malaya pada tahun ini hingga perlawanan kelmarin, pilihan FAM memilihnya adalah tepat.

sumber:bh

Malah, kejayaannya membawa Malaysia ke pentas Piala Asia 2023 boleh dikatakan mer4wat segala kvdis yang sebelum ini terlekat pada Harimau Malaya.