Syok Woo Baca

Brendan Gan contoh terbaik

KIRA-kira setahun lalu, arena bola sepak tanah air telah dikejutkan dengan berita mengenai kapten Selangor FC, Brendan Gan yang disahkan menghidap penyak!t kans3r testis.

Kini Brendan kembali membuat penampilan di tengah padang apabila membantu Selangor FC mencatatkan kemenangan besar 7-0 ke atas Sarawak United FC dalam saingan Liga Super pada Ahad.

Tampil kali pertama pada musim 2022, Brendan hanya memerlukan tujuh minit untuk mer0bek gawang Sarawak United di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Kelana Jaya.

Malah, kehadiran pemain kacukan Malaysia-Australia berusia 34 tahun itu nyata membangkitkan semangat Gergasi Merah untuk berpesta gol di laman mereka sendiri.

Cinta saya kepada bola sepak begitu mendalam. Bola sepak adalah antara perkara yang saya minati. Apabila diberikan kesempatan beraksi, sudah tentu ia cukup menggembirakan saya.

“Terima kasih kepada semua sokongan yang diberikan. Ia amat bermakna dan saya akan balasnya dengan aksi 100 peratus di tengah padang,” katanya.

Selain kans3r t3stis dihidapinya, Brendan yang juga tonggak Harimau Malaya sebelum ini berjaya bangkit daripada dua masalah kec3deraan (ACL).

Kali pertama Brendan mengalami ACL adalah pada 2015 ketika dia menyarung jersi Kelantan dalam aksi Liga Super men3ntang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi.

Brendan sekali lagi dipalit kec3deraan ACL ketika menggalas cabaran Harimau Malaya men3ntang Indonesia di Stadium Manahan, Jawa Tengah pada 6 September 2016.

Hanya sempat beraksi selama 15 minit, Brendan terpaksa dikeluarkan dan keputusan imbasan menunjukkan dia mengalami kec3deraan ACL, namun selepas menjalani rawatan pemulihan selain disiplin diri yang tinggi, Brendan bangkit daripada masalah kec3deraan ACL yang menghantuinya.

Saya agak emosional pada perlawanan men3ntang Sarawak semalam (Ahad). Ini kerana sudah lama saya tidak beraksi dan kali ini berjaya membantu Selangor meraih tiga mata.

sumber:- SH

“Saya akan memberikan komitmen 100 peratus ketika beraksi. Saya juga akan cuba memperbaiki kelemahan diri dan membantu Selangor memperoleh keputusan positif,” ujarnya.