sukan

Zainal Abidin ‘tabik’ pemain ini

Ketua jurulatih Penang FC, Zainal Abidin Hassan berpuas hati aksi barisan pemain terutamanya Hilal El-Helwe dan Endrick dos Santos yang membantu pasukan menang 2-1 ke atas Terengganu FC meskipun tanpa kudrat striker utama, Casagrande yang kini dilanda keced3raan.

Ketiadaan striker dari Brazil itu yang mengalami ret4k tulang pipi kanan sedikit sebanyak memberi impak kepada pasukan, namun percaturan Zainal nyata menjadi untuk memastikan bahagian depan Penang tetap berb!sa untuk membvru jaringan.

Jelasnya, beliau perlu melakukan perubahan drastik terutamanya di bahagian serangan selain menyifatkan pasukan ini mempunyai ramai pemain yang mampu melakukan larian deras di mana Endrick dan El-Helwe melakukan tugas yang cukup baik untuk membantu pasukan menewaskan Terengganu FC, Rabu lalu.

Memang saya kena teliti setiap pemain pada saat-saat akhir apabila kita kehil4ngan Casagrande dan di sini kita terpaksa ubah suai khususnya di bahagian s3rangan.

Ini kerana kita ada begitu banyak pemain yang deras berlari, tetapi untuk perlawanan ini selepas tiada Casagrande, saya terpaksa buat keputusan untuk Endrick dan Hilal, Alhamdulillah mereka berjaya menjalankan tugas malam ini (Rabu).

“Kita tahu s3rangan Terengganu berbisa dengan enam pemain mereka seperti Manuel Ott, Faisal Abdul Halim, Faiz Nasir, Habib Haroon, Tchetche Kipre dan Kpah Sherman, mereka sungguh bah4ya dan dapat buat ser4ngan yang baik sehingga menghasilkan gol, itu kecvaian yang telah kita buat.

“Tetapi mereka telah mengawal keenam-enam ini dengan baik dan di sinilah nampak kesungguhan mereka untuk terus mendapat kemenangan,” jelasnya.

sumber:- HM

Hasil kemenangan tipis itu, Penang berjaya memperbaiki kedudukan daripada tangga ke-12 naik satu anak tangga dengan mengumpul tujuh mata selepas 11 aksi liga, sementara Terengganu kekal di posisi ketujuh dengan sembilan mata daripada enam perlawanan.