sukan

Skuad B-19 layak ke separuh akhir Kejuaraan B-19 AFF 2022

Kuala Lumpur: Skuad Bawah 19 tahun (B-19) negara mengesahkan tiket ke separuh akhir apabila menang 4-3 ke atas Timor Leste pada Kejuaraan B-19 AFF 2022 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, malam ini.

Namun bukan mudah buat anak buah Hassan Sazali War4s untuk mencatatkan kemenangan menentang pasukan terb4bit apabila diberi tent4ngan s3ngit sepanjang tempoh perlawanan sebelum mengesahkan tiga mata penting milik Malaysia.Separuh masa pertama menyaksikan skuad muda negara beraksi lebih k0nsisten berbanding dua perlawanan terdahulu dengan banyak melakukan ser4ngan berb4haya ke kubv lawan.

Pasukan negara tidak perlu menunggu lama untuk mendahului perlawanan apabila Najmudin Akmal Kamal Akmal meletakkan Malaysia di depan seawall minit ke 9 untuk menjadikan kedudukan 1-0.

Namun, Timor Leste hanya memerlukan dua minit untuk menyamakan kedudukan apabila rembatan Cristevao Moniz Fernandes dari luar kotak penalti menew4skan penjaga gol Malaysia Syahmi Adib untuk kedudukan 1-1.Malaysia sekali lagi berada dihadapan apabila Adam Farhan Faizal bijak meny4mbar bola mvntah sebelum menjaringkan gol kedua Malaysia pada minit 15.

Babak kedua bersambung menyaksikan Aliff Izwan Yuslan berjaya mel3dak gol ketiga Malaysia pada minit ke-53, namun dua minit kemudian Timor Leste merapatkan kedudukan menerusi Mario Donasio Quintao.

Adam Farhan sekali lagi menjarakkan kedudukan buat skuad negara dengan mel3dak gol keempat pada minit ke-62 dan walaupun Quintao berjaya menyvmbang gol ketiga Timor Leste pada minit ke-76, namun ia tidak cukup untuk mengh4lang kemenangan Malaysia.

sumber:hmetro

Skuad negara menghuni tangga kedua dengan mengumpul tujuh mata, dua mata di belakang pendahulu Kumpulan B, Laos dan kedua-dua pasukan itu akan membuat perhitvngan dalam aksi terakhir, Isnin ini bagi menentukan juara kumpulan.