sukan

Malaysia perlu pilih jalan yang terbaik

Saingan di peringkat separuh akhir tampak lebih mencvri tumpuan pengendali skuad bawah 19 (B-19) tahun negara, Hassan Sazali Waras yang memilih untuk tidak terlalu men3kan anak buahnya dalam aksi terakhir Kumpulan B Kejuaraan B-19 AFF 2022 men3ntang Laos esok.

Jelas Hassan, beliau kemungkinan akan memberi rehat buat kesebelasan utama apabila bertemu Laos nanti selepas kedua-dua pasukan itu sebenarnya sudah pun menggengg4m tiket ke separuh akhir.L4ntas ini bermakna, skuad Harimau Muda negara akan ‘menyimpan kvku’ sekali gus tampil lebih bersedia di pusingan kal4h m4ti nanti.

Saya lebih berfikir pada kadar rehat pemain khususnya yang sudah terbabit dalam setiap perlawanan. Jadi untuk perlawanan terakhir ini yang menentukan sama ada kita juara ataupun naib juara, saya tidak mencari kemenangan.

“Saya tidak mahu memaksa pemain sampai mereka tidak mendapat rehat yang secukupnya,” katanya selepas menyaksikan skuad kendaliannya memben4m Timor Leste 4-3 dalam perlawanan ketiga kumpulan malam tadi.

Ditanya tahap kec3deraan pemain negara, Hassan mengakui beberapa tonggak mengalami kec3deraan dengan beliau dan pegawai perubatan pasukan akan memantau masalah itu.

Ada sedikit (keced3raan) tetapi kita akan memeriksa mereka dengan teliti untuk mendapatkan maklumat sebenar mengenai status terkini pemain.Tetapi saya percaya aksi separuh akhir akan menjadi lebih sengit kerana ia menampilkan empat pasukan yang terbaik dalam setiap kumpulan,” katanya.

Ujarnya lagi, beberapa kelemahan perlu diatasi segera sebelum aksi separuh akhir nanti terutama di b3nteng pertahanan yang dilihat agak goyah ketika menentang Timor Leste.

Pemain nampak lebih berkeyakinan dalam perlawanan demi perlawanan selain menunjukkan semangat untuk membantu pasukan mencapai kemenangan

“Cuma apa yang merisaukan kita adalah di barisan pertahanan kerana walaupun kita dapat menjaringkan gol tetapi kita masih dibol0si dengan cepat”.

sumber:- HM

Aksi terakhir antara Malaysia dan Laos bakal menentukan kedudukan selaku juara dan naib juara Kumpulan B, dengan Laos hanya memerlukan seri manakala pasukan negara wajib menang untuk mengelak bertemu juara Kumpulan A yang dijangka menjadi rebvtan antara Vietnam, Thailand dan Indonesia.