sukan

JDT hadir dengan azam baru

Johor Bahru: Johor Darul Ta’zim (JDT) harus tampil lebih agr3sif jika mahu mengembaiikan corak permainan k0nsisten bagi mengekalkan kedudukan teratas liga apabila bertandang ke Stadium Likas berdepan Sabah FC pada aksi Liga Super, malam esok.

Malah persembahan Harimau Selatan itu tampak temp4ng selepas hanya mampu seri 1-1 dengan Melaka United (MU) pada aksi liga di Stadium Hang Jebat, 2 Julai lalu yang mengundang persoalan kemampuan skuad kendalian Benjamin Mora beraksi di tempat lawan.

Walaupun JDT baru menempuh sembilan perlawanan berbanding Sabah FC yang sudah mengharungi 10 perlawanan tapi dari segi pungutan mata JDT hanya berkelebihan satu mata ke atas Sabah FC selepas mengutip 23 mata dan kedudukan itu belum selamat untuk kekal di tangga teratas liga.

Justeru, Mora harus merancang strategi lebih ampuh untuk `menawan Likas’ yang dianggap kubu kuat skuad bimbingan Datuk Ong Kim Swee tatkala Sabah FC pastinya ingin menceriakan penyokong skuad The Rhinos yang bakal membanjiri Stadium Likas.

Apapun, Kim Swee terpaksa melupakan khidmat Stuart James Wilkin dan Irfan Fazail yang merupakan pemain pinjaman dari JDT dan kedua-dua pemain itu diketepikan untuk aksi men3ntang pasukan yang muncul juara liga lapan musim berturut-turut.

Di kem JDT, Mora mengharapkan kelib4t Bergson Da Silva kembali pulih bagi menguatkan semula jent3ra ser4ngan selepas mengalami keced3raan ketika aksi menentang MU, baru-baru ini dan kelibat import dari Brazil itu amat ditagih selepas Fernando Forestieri bagaikan kehil4ngan rent4k apabila tanpa Bergson.

Mora juga perlu memantapkan lagi posisi tengah bagi mengh4lang keliclkan dua tonggak Sabah FC iaitu Baddrol Bakhtiar dan pemain import dari Jepun, Taiki Kagayama dan perlu juga menyekat larian pantas pemain import dari Indonesia, Saddil Ramdani yang mampu beri anc4man buat bent3ng JDT.

Persoalannya, adakah Mora akan menyenaraikan pemain import termahal Liga Malaysia (Liga M) musim ini iaitu Jordi Amat bagi mengukuhkan bent3ng JDT. Semuanya bakal terjawab apabila senarai akhir kesebelasan utama Harimau Selatan akan diputuskan sebelum pasukan itu turun beraksi di Stadium Likas, malam esok.

sumber:hmetro

Sememangnya sasaran tiga mata menjadi sand4ran buat JDT kerana aksi menentang Sabah FC ibarat ujian g3tir buat anak didik Mora bukan sahaja mahu kekal di tangga teratas malah ingin memastikan rekod tanpa kal4h pasukan itu tidak terc4lar.