sukan

Taktik4l Sabah menjadi, Menang di Stadium Likas

KOTA KINABALU: Pemain import dari Korea Selatan, Park Taesu muncul wira apabila menyumbang dua gol ketika Sabah FC menewaskan Terengganu FC (TFC) 2-1 pada aksi Liga Super di Stadium Likas, malam ini.

Kedua-dua gol Park dijaringkan pada minit ke-71 dan ke-78, masing-masing menerusi t4ndukan dengan menyambut bola daripada sepakan sudut serta tend4ngan percuma dilakukan kapten Sabah, Baddrol Bakhtiar.Sabah sebelum itu ketinggalan 1-0 selepas gawang skuad Sang Badak dibolosi pada minit tambahan separuh masa pertama.

Pada separuh masa pertama, kedua-dua pasukan dilihat lebih banyak melakukan hantaran sesama sendiri menyebabkan kurang gerakan melakukan ser4ngan ke arah g4wang lawan.

Namun, TFC berjaya memec4h kebvntuan mencari gol menerusi peluang diperoleh pemain importnya, Manuel Gelito Ott yang mendapat hantaran bola ketika keadaan kel4m k4but di hadapan gaw4ng Sabah pada masa tambahan separuh masa pertama.

Ott kemudian dengan mudah menolak bola ke arah gaw4ng Sabah tanpa dapat dihal4ng penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat sekali gus membolehkan TFC mendahului dengan 1-0 sebelum wisel penamat babak pertama dibunyikan.

Ketika bersambung babak kedua, TFC yang mendapat suntikan semangat menerusi gol saat akhir pada masa kecederaan separuh masa pertama memulakan aksi dengan lebih agr3sif ke atas Sabah.

Sang Badak bagaimanapun tetap cuba bertahan dan mencvri peluang melakukan ser4ngan sebelum akhirnya berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-71 menerusi t4ndukan taj4m Park Taesu.

Park menggunakan kelebihan t4ndukannya menyambut bola dari sepakan sudut di sebelah kanan gawang TFC yang dilakukan Baddrol Bakhtiar sekali gus menjadikan kedudukan seri 1-1.

Tujuh minit berselang, Park sekali lagi membuktikan t4ndukannya cukup berbis4 untuk menghal4ng penjaga gol TFC daripada menampan bola yang dihalakan tepat ke gaw4ng pelawat.

Jaringan yang membolehkan Sabah mendahului 2-1 pada minit ke-78 itu juga adalah hasil sepakan percuma dari arah tepi padang di sebelah kanan kawasan lawan yang diambil Baddrol.

sumber:bh

Kedudukan itu kekal sehingga wisel penamat sekali gus membantu Sabah bangkit selepas tew4s 2-1 di tangan Johor Darul Ta’zim (JDT) gelanggang sama, Jumaat lalu.