Semasa sukan

Akan Disi4sat perbuatan itu

Persatuan Bola Sepak Sabah (SAFA) dan Sabah FC akan menjalankan siasatan secara menyeluruh bagi mengenal pasti individu atau kumpulan yang mengibarkan bendera parti politik ketika perlawanan Liga Super antara Sabah FC dan Melaka United FC di Stadium Likas, Ahad lalu.

Setiausaha Agung SAFA yang juga Pengarah Sabah FC, Datuk Dr Jelani Hamdan, menegaskan tindakan membawa dan mengibar bendera parti politik dalam mana-mana perlawanan bola sepak adalah satu perbuatan yang melanggar peraturan dan etika ditetapkan pihak penganjur.

Katanya, perbuatan tidak beretika itu juga boleh mengakibatkan Sabah FC dikenakan tindakan oleh Liga Bola Sepak Malaysia (MFL).

SAFA dan Sabah FC memandang serius kesalahan ini dan kita sudah menjalankan siasatan awal bagi mengenal pasti kesahihan gambar yang tular di media sosial sejak semalam.

“Adalah tidak adil untuk kita menuduh mana-mana pihak atau parti. Oleh itu, siasatan terperinci dan mendalam perlu dilakukan sebelum sebarang tindakan diambil,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas mengenai beberapa gambar tular di media sosial yang menunjukkan penonton mengibar bendera Barisan Nasional (BN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) ketika menyaksikan aksi perlawanan antara Sabah FC dan Melaka United di Stadium Likas.

Jelani berkata, semua pihak seharusnya bekerjasama dan menjadikan stadium sebagai tempat kondusif untuk semua pihak tanpa mengira latar belakang politik.

Saya menasihatkan penyokong yang hadir menyaksikan perlawanan bola sepak supaya tidak membawa barang larangan, termasuk bendera parti politik atau berunsur hasutan dan sebagainya.

sumber:- BH

“Stadium adalah tempat bersukan dan bukannya untuk berpolitik. Kita tidak akan teragak-agak untuk menghalang mana-mana pihak yang melakukan kesalahan ini daripada memasuki stadium pada masa akan datang,” katanya.