sukan Syok Woo Baca

Kelantan FC dijangka kena

Pasukan Kelantan FC berkemungkinan berdepan hukvman d3nda susulan insid3n kekecohan penyokong ketika aksi Liga Perdana men3ntang Perak di Stadium Sultan Muhammad IV, Rabu lalu.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Kamarudin Abdullah menjelaskan, menurut peraturan pasukan tuan rumah yang akan dikenakan hukvman sekiranya berlaku kekecohan penyokong.

Beliau berkata, biasanya hukuman denda akan dikenakan bagi kesalahan pertama dan hukvman itu boleh naik ke peringkat beraksi di stadium kosong atau pasukan terbabit tidak dibenarkan bermain di laman sendiri jika kesalahan sama berulang pada masa akan datang.

Pasukan tuan rumah yang akan kena hukVman sebab dalam peraturan, tuan rumah yang kena jaga keselamatan pemain dan juga penyokong pihak lawan. Biasanya hukVman d3nda dan mungkin boleh naik kepada bermain stadium kosong.

Pernah dahulu ada pasukan dihukVm tak boleh bermain di stadium sendiri, maknanya walaupun selaku tuan rumah tapi kena bermain di luar kawasan. Hukuman itu membabitkan kesal4han berulang yang mana kalau kata hari ini kena (hukvm), dua minggu lagi (kekec0han) berlaku lagi.

“Jadi hukuman boleh sampai ke peringkat itu jika kesalahan sama berulang. Bagi kes ini (Kelantan), ia kesal4han pertama musim ini dan mungkin tak sampai ke peringkat (hukcvman) itu lagi,” katanya kepada BH Sukan.

Sebelum ini beberapa pasukan termasuk Kelantan dan Perak juga pernah dihukum oleh FAM angkara tindakan penyokong.

Menurut laporan, pada 2016, Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) didenda RM10,000 atas kesalahan tindakan penyokong Perak membaling botol minuman ke arah penyokong lawan dalam aksi Liga Super di Ipoh selain turut didenda RM37,500 kerana insiden terbabit membabitkan keced3raan.

Malah, PAFA turut diarahkan bermain tiga perlawanan rasmi tanpa penonton di gelanggang sendiri selain diberi am4ran ker4s dan hukvman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesal4han yang sama.

Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) juga pernah didenda sebanyak RM62,500 pada Januari 2013 angkara penyokong The Red Warriors (TRW) yang didakwa memb4ling m3rcun dan objek ker4s ke dalam padang serta ke arah penyokong lawan.

Mengenai insid3n pada pada Rabu lalu, kekec0han penyokong Kelantan dan Perak didakwa terc3tus susulan daripada tindakan provokasi yang menyaksikan insid3n balingan objek mencem4ri perlawanan yang berkesudahan Perak menang 2-1.

Malah, bas pasukan Perak turut didakwa dibaling objek dipercayai batu oleh penyokong di luar stadium yang menyebabkan berlaku ker0sakan.

Selain itu, Kamarudin menjelaskan Jawatankuasa Tatatertib pasti akan membuat segala pertimbangan sebelum memutuskan sebarang hukvman termasuk meneliti laporan komisi0ner perlawanan dan laporan pengadil selain bukti video termasuk di media sosial.

sumber:- BH

“Kedua-dua penyokong sal4h kerana membuat prov0kasi. Kalau ada bukti provokasi dari penyokong Perak, ia mungkin boleh menjadi modal rayvan buat pasukan Kelantan dan meringankan hukvman. Tapi hukvman tetap akan kena,” katanya.