sukan

MELAKA United bakal berdepan laluan Suk4r

MELAKA United bakal berdepan laluan g3tir apabila berdepan kelab sensasi yang sedang meningkat naik Sri Pahang FC dalam aksi Liga Super di Stadium Hang Jebat, Sabtu ini.

Pertahanan skuad Hang Tuah, Mohd Fadhli Shas, melabelkan Sri Pahang sebagai sebuah pasukan berbeza sejak diterajui Datuk Dollah Salleh yang menggantikan Christoph Gamel.

“Walaupun bermain di laman sendiri pada Sabtu ini, saya tidak fikir kami ada kelebihan besar memandangkan Sri Pahang sedang lalui fasa terbaik apabila menang dalam tiga perlawanan terakhir.

“Memang perlawanan ini sangat g3tir dan kami perlu memanfaatkan sahaja peluang serta ruang malah tidak boleh lakukan banyak kesil4pan kerana jent3ra ser4ngan Sri Pahang begitu berbah4ya.

“Saya juga mengenali kekuatan dimiliki Dollah kerana pernah bekerja dengannya semasa bersama pasukan kebangsaan satu ketika dahulu, beliau sangat pandai membangkitkan semangat pemain-pemain.

“Namun Melaka United tidak boleh terlalu g3ntar dengan Sri Pahang kerana kami juga ada kelebihan tersendiri serta ada pamerkan banyak peningkatan kebelakangan ini, cuma ada kalanya keputusan tidak sebelahi pasukan,” katanya.

Justeru, tiada jalan mudah buat Melaka United yang berhasrat mahu kembali bangkit selepas dikec3wakan Sabah FC di Stadium Likas pada 31 Julai lalu.

Sejak diambil Dollah, Sri Pahang hanya tew4s kepada Penang FC, 5-2 pada peringkat suku akhir Piala FA namun berjaya mengejutkan Selangor FC, Kedah Darul Aman FC dan PJ City FC pada tiga aksi terakhir.

Biarpun berada di tangga kesembilan Liga Super, Melaka United masih mempunyai peluang terbuka untuk mengejar kedudukan dalam kalangan empat terbaik berikutan jur4ng mata yang tipis dengan Kuala Lumpur City selain Sri Pahang, Terengganu, Kedah Darul Aman dan Selangor.

Sementara itu, Fadhli harap momen kekal4han kepada Sabah melalui jaringan pada minit terakhir perlawanan tidak akan berlaku sekali lagi.

Malah, situasi itu seakan-akan mengulangi apa yang terjadi ketika Melaka tew4s kepada JDT pada saingan suku akhir Piala FA, 23 Julai lalu.

“Tewas pada saat-saat terakhir permainan sememangnya satu mom3n yang sangat p3dih kepada mana-mana pemain dan harap perkara sama tidak akan terjadi lagi.

SUMBER:SH

“Kami perlu kekalkan f0kus sehingga tamat wisel permainan jika tidak mahu terus dil4nda kekec3waan kerana apa sahaja boleh terjadi dalam bola sepak dan menentang Sri Pahang, saya harap kami tidak lagi lalui d3ik yang sama,” katanya.