sukan

Aura Chong Wei Kini hadir pada Tze Yong

PEMAIN perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong disifatkan di landasan terbaik untuk menjadi antara penc4bar pingat di Sukan Olimpik Paris 2024 walaupun mengakhiri cab4ran Kejohanan Dunia 2022 pada pusingan kedua.Malah menurut Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustaffa, pemain berusia 22 tahun itu mula belajar daripada setiap perlawanan kompetitif sejak kebelakangan ini.

Ya, cabaran Tze Yong terhenti pusingan kedua Kejohanan Dunia kepada pemain yang lebih berpengalaman, itu pun selepas dia memberi saingan s3ngit sehingga mengheret perlawanan ke set penentuan.Satu pujian buat pemain muda ‘bidan terjun’ ini apabila mempamerkan karakter melawan tinggi pada penampilan pertama di Kejohanan Dunia ketika berdepan Thammasin biarpun bermula dengan tewas dalam set pertama.

Saya percaya gaya permainan Tze Yong akan cepat mat4ng menerusi proses sebegini sama seperti penampilan legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei sebelum ini,” katanya kepada Sukan Sinar pada Rabu.

Pada Selasa, hasrat pemenang pingat perak temasya Birmingham 2022 itu untuk melangkah lebih jauh di Kejohanan Dunia 2022 berakhir apabila tew4s kepada pemain Thailand, Sitthikom Thammasin.Dalam perlawanan di Gimnasium Metropolitan Tokyo itu, pemain nombor 42 dunia tersebut terpaksa akur pengalaman dimiliki jagoan ranking ke-33 berkenaan apabila kalah 21-9, 10-21, 21-19.

Mohd Sadek juga berharap Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akan mencari kaedah terbaik dalam memastikan pemain dari Johor itu konsisten menjadi penc4bar setiap kejohanan kompetitif tinggi.Malah tidak must4hil daya saing learning curve semasa Tze Yong akan meningkat selepas ini seperti Chong Wei pada permulaan kariernya dulu.Learning curve Tze Yong berada pada tahap terbaik, cumanya aspek t4ktikal dan jumlah minit kejohanan kompetitif perlu diberikan perh4tian bagi meningkat kualiti permainannya,” katanya.

Untuk rekod, Tze Yong terpilih mengg4las cab4ran negara di Kejohanan Dunia selepas pen4rikan diri beberapa pemain lain, dalam kejuaraan yang turut disertai pemain nombor satu negara, Lee Zii Jia dan Daren Liew.

Pada masa sama Mohd Sadek gembira apabila Tze Yong tidak dibuai dengan kejayaan ketika membantu kontinjen negara di Sukan Komanwel Birmingham 2022 baru-baru ini.Fokus Tze Yong tetap tinggi di Kejohanan Dunia kali ini walaupun sebagai bidan t3rjun di Jepun kali ini.Cuma tuah tidak menyebel4hi dia apabila permainan berada di kedudukan 19-19 pada set penentuan yang pengalaman lebih memihak Thammasin.Sesuatu yang menarik di edisi Tokyo 2022, Tze Yong menyedari terdapat kelem4han yang perlu diperbaiki segera, sebagai contoh stamina dan keku4tan ment4l apabila berdepan law4n yang lebih hebat serta berpengalaman,” katanya.

Di edisi Birmingham 2022 sebelum ini Tze Yong yang tidak diberi harapan tinggi meraih pingat, merangkul perak selepas tewas kepada pemain India, Lakshya Sen pada aksi final acara perseorangan.

SUMBER:SH

Tze Yong sebelum itu mencipta sensasi apabila menjin4kkan juara dunia dari Singapura, Loh Kean Yew, 21-15,14- 21,11 -21 di suku akhir sebelum menjina4kkan jaguh India, Srikanth Kidambi 13-21, 21-19, 21-10 pada aksi separuh akhir.