sukan

PJ City buktikan mampu beri kejutan kepada JDT

Petaling Jaya (PJ) City meraih satu mata berharga selepas berjaya mengikat juara Liga Super lapan kali berturut-turut, Johor Darul Ta’zim (JDT) 2-2 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, sebentar tadi.

Keputusan itu juga dilihat merencatkan sedikit pesta JDT di Lembah Klang selepas merangkul kejuaraan Piala FA kedua mereka dengan menewaskan Terengganu FC 3-1 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Sabtu lalu.

Bagaimanapun, satu mata yang diraih itu tidak menjejaskan perjalanan Harimau Selatan bagi membvru kejuaraan kesembilan musim ini dengan mereka kini mengumpul 43 mata, tujuh mata di depan pasukan tangga kedua, Sabah.

JDT yang juga juara bertahan Liga Super sejak 2014 menguasai sebahagian besar perlawanan babak pertama dengan menampilkan corak permainan mudah menerusi hantaran pendek dan berjaya mencemaskan kubu PJ City.

Percubaan terbaik Harimau Selatan hadir pada minit ke-12 yang mana rembatan deras Nazmi Faiz Mansor menggegar palang gol PJ City yang dikawal Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi.

JDT akhirnya memecahkan kebuntuan jaringan pada minit ke-48 apabila Bergson menyempurnakan sepakan penalti selepas bola terkena tangan Filemon Anyie Standly.

PJ City yang dilihat bergelut untuk mencipta peluang bagaimanapun mengejutkan kem JDT apabila berjaya menyamakan kedudukan menerusi penyudah peny3rang kebangsaan, Darren Lok hasil umpanan Mahali Jasuli pada minit ke-73.

Akhyar Rashid kembali menceriakan JDT apabila dia mel3dak gol kedua Harimau Selatan pada minit ke-86, hanya kira-kira empat minit selepas dia masuk sebagai pemain gantian.

Kealpaan benteng pertahanan JDT pada penghujung perlawanan dihukum dengan jaringan penyamaan R Kogileswaran pada masa kec3eraan, sekali gus membolehkan PJ City meraih satu mata berharga.