sukan

Nama Farizal Marlias sah tiada

ANUGERAH Bolasepak Kebangsaan 2022 (ABK22) yang dijadual berlangsung minggu hadapan bakal menyaksikan pemenang baharu bagi kategori Penjaga Gol Terbaik selepas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT), Farizal Marlias tidak disenarai pendek.

Bagi edisi kali ini, tiga penjaga gol yang masing-masing mempunyai reputasi tersendiri bakal merebut gelaran itu ialah Ahmad Syihan Hazmi Mohamed dari Negeri Sembilan FC, Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi (Petaling Jaya City FC) dan Muhammad Rahadiazli Rahalim (Terengganu FC).

Kalamullah Al-Hafiz berkata, beliau terkejut apabila namanya sekali lagi disenarai pendek buat musim ketiga berturut-turut, namun tidak meletakkan harapan tinggi kerana berasakan prestasinya musim ini tidak begitu memuaskan berbanding dua calon lain.

Tercalon dalam tiga terbaik sudah buat saya gembira dan semuanya bergantung kepada rezeki untuk menang memandangkan saingan agak hebat daripada dua calon lain.

“Namun, saya mahu dedikasikan pencalonan ini kepada PJ City yang memberi saya ruang untuk beraksi selama empat musim. Tanpa sokongan mereka, siapalah saya dan mungkin tidak berada seperti hari ini,” katanya pada Rabu.

Sementara itu, Muhammad Rahadiazli berbangga apabila disenarai pendek buat pertama kali dan menganggap itu sebagai simbol kepada usaha kerasnya untuk bangkit daripada kec3deraan (ACL) yang dialami musim lepas.

“Saya kembali diberi ruang untuk bermain dan saya ucapkan terima kasih kepada penyokong yang sentiasa memberikan kata-kata semangat, tetapi saya sedikit terkilan kerana tidak dapat bawa pulang trofi ke bumi Terengganu musim ini dan saya harap untuk terus belajar jadi yang terbaik,” katanya.

Farizal yang juga penjaga gol berpengalaman negara sebelum ini berjaya mengungguli anugerah itu sejak empat musim lepas.

Ahmad Syihan, Kalamullah Al-Hafiz dan Muhammad Rahadiazli kini berada dalam kem latihan pusat skuad kebangsaan kendalian Kim Pan-gon sebagai persediaan menghadapi saingan Piala AFF 2022 dari 20 Disember sehingga 16 Januari depan.

ABK22 yang mempertandingkan keseluruhan 16 kategori termasuk Pemain Paling Bernilai (MVP) akan berlangsung secara maya pada 15 Disember ini.

sumber:- SH

Pada ABK21, anugerah MVP dirangkul pemain sayap muda JDT, Arif Aiman Hanapi sekali gus melengkapkan musim gemilangnya bersama skuad Harimau Selatan.