sukan

Bukan kemampuan individu jadi sandaran

Sehebat mana pun pemain kebangsaan, namun jika tidak dapat menyerap taktikal dan strategi yang ingin diterapkan barisan kejurulatihan, mereka boleh mengucapkan selamat tinggal kepada Piala Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) 2022.

Pengendali skuad kebangsaan, Kim Pan Gon menjelaskan pemilihan untuk membarisi senarai akhir 23 pemain ke kejohanan berkenaan akan bergantung kepada sejauh mana pemain dapat menyesuaikan diri dengan taktikal dan strategi mengikut model permainan yang ditetapkan.

Jelasnya, mungkin ada pemain yang perlu ‘dikorbankan’ bagi memastikan pemain yang benar-benar sesuai dapat dipilih dalam senarai akhir ke Piala AFF 2022 yang akan bermula, minggu depan.

“Kita beri keutamaan kepada persiapan taktikal tetapi kita juga menilai pemain dari segi karakter, secara taktikal, teknikal dan strategi dan sama ada mereka sesuai untuk pendekatan kita.

“Mereka juga perlu tunjukkan dinamik, kebijaksanaan, agresif seperti yang kita mahukan dan berdasarkan pemantauan dari aksi liga, mereka layak berada dalam skuad.

“Tetapi untuk pemilihan akhir, ia bergantung kepada pendekatan taktikal dan bukannya kemampuan individu. Jadi dari segi strategi, mungkin ada yang perlu berkorban demi keputusan itu,” katanya pada sidang media pra perlawanan Malaysia menentang Maldives di Wisma FAM, Kelana Jaya, dekat sini, hari ini.

Mengulas lanjut aksi berdepan pasukan di ranking ke-154 dunia itu, Pan Gon menjelaskan aksi menentang Maldives menjadi medan terakhir bagi menilai pemain untuk skuad Piala AFF 2022.

“Semua pemain akan mendapat peluang untuk membuktikan kemampuan masing-masing bagi meyakinkan barisan kejurulatihan serta penyokong.

sumber:-BH

“Secara taktikalnya kita akan kekalkan permainan kita cuma ada pendekatan berbeza akan dilakukan. Kita akan lihat bagaimana pemain dapat menyesuaikan diri dengan segera,” katanya.